Čtyři ďáblové / Vier Teufel

Název (CZ)
Čtyři ďáblové
Název (DE)
Vier Teufel
Popis čísla (CZ)
ve zvuk. vydání.
Synchronizovaný film z cirkusového života >>Čtyři ďáblové<<.
Skvělé režijní dílo filmu z cirkusového života "Čtyři ďáblové" od F. W. Murnau, synchronizací jen znovu ještě získalo. Visuelní senzace z manéže přímo volaly po zvukové koordinaci. Film sám je dílo vyspělé techniky filmové a filmový režisér Murnau není nadarmo stavěn v popředí průkopníků moderní filmové režie. Je tu krásné vyvážení prvků lyrických, účelné jejich vystřídání se scénami nervově vysoko vypjatými, je tu využito všech prostředků techniky filmové, aby dosaženo bylo emočních sensací. Stejně jako neméně skvělý film Varieté s Lyr de Puti a Janningsem, odehrává se děj tohoto filmu v cirksovém prostředí, kde do krásného souladu 4 cirkusových akrobatů, vychovaných od dětství obětavým starým clownem, proslaveným svými odvážnými evolucemi na visutých hrazdách nazývaných "Čtyři ďáblové", vetře se svůdná hraběnka,která roztrhne jeden z milujících se párů a teprve neštěstí, kdy Aimeé zřítí se s kopule sirku do manéže, vzpamatuje Bedřicha a odtrhne jej od hraběnky. Po vzoru starých amerických filmů duha míru a červánky nového, krásnějšího příští vzklenou se nad závěrem.
Než síla a krása filmu je ve vytěžění skvělých situací z cirkusového milliau, v jeho fotogeničnosti, čistotě výtvarných prostředků a nově v skvělém zvukovém doprovodu, v závěru také s reprodukcí mluveného slova anglicky.
Je to po každé stránce dokonalý film a zaslouží si pozornosti. Hraje se v biu Universum.
Jeden s nejlepších světových režisérů F. W. MURNAU vytvořil zázrak filmového umění. Premiéra němého filmu byla u nás, nyní uvidíte a uslyšíte po prvé v Brně premiéru zvukového vydání, které se hrálo v >Bio Lucerna< v Praze nepřetržitě tři měsíce! Je to nejdelší hrací doba, jakou kdy film docílil!
Popis čísla (DE)
Einer der besten Filmregisseure F. W. Murnau hat das Wunderwerk der Filmkunst:
geschaffen. Die Erstaufführung des stummen Films haben Sie bei uns gesehen, jetzt werden Sie zum ersten Male in Brünn die Erstaufführung der vertonten Ausgabe sehen und hören, welche im Kino "Lucerna" in Prag ununterbrochen drei Monate gespielt wurde. Es ist dies die längste Spieldauer welche die ein Film erzielt hat!
Pole Zdroj Datum Poznámka Spolehlivost dat [%]
Žánr Lidové noviny 1930-05-30 272 100
Popis čísla (CZ) ve zvuk. vydání.: Moravské slovo 1930-05-24 122 100
Popis čísla (CZ)
Popis čísla (CZ)
Popis čísla (DE) Volksfreund 1930-05-24 122 100