Divoké orchideje

Název (CZ)
Divoké orchideje
Popis čísla (CZ)
Greta Garbo ve zvukovém filmu
Když se začaly první pokusy s mluvícím filmem, vyskytly se vážné obavy, že mnoho filmových hvězd nebude možno dobře upotřebiti, protože hlas zkazil by ilusi, které dosahovaly především svým zjevem a hrou. Ve zvukovém filmu >>Divoké orchideje<< měla Greta Garbo jistě mnohokráte příležitost zasáhnouti a podškrtnouti významné, vrcholné scény hlasovou zvukomalbou. Omezil-li její funkci v tomto filmu režisér Sidney Franklin jedině na němou účast, měl jistě k tomu závažné důvody. Neboť při dnešním zdaleka ne nejideálnějším reprodukčním způsobu mluveného a zvukového filmu trpí zvláště reprodukce ženského hlasu a rozkošná Greta Garbo dovede elegancí, temperamentem, charmem vykouzliti na plátně tolik ženské roztomilosti, že to vyhrává i bez hlasového podbarvení. V Divokých orchidejích hraje ve francouzském trojúhelníku. Mladá, krásou oslňující žena, která má staršího, už jen klid milujícího muže, seznámí se na přepychovém parníku, jenž pluje na Javu, s mladým krasavcem - princem. Pod záminkou honu na tygry, ubytuje je ve svém zámku a útočí vytrvale a plánovitě na srdce mladé ženy, která zpočátku odráží jeho útoky, ale na konec vydrážděná kliďastvím svého manžela, dá se strhnouti k vášnivým objetím. Jenže její muž není přece jen takovým bačkorou, jak se zdálo, a když se přesvědčí o nevěře své ženy, uzrá v něm hrozný plán pomsty, který se má uskutečniti na noční výpravě na tygra. Princ vyvázne z nastrojené léčky sice těžkým poraněním v zápase s tygrem, ale manželé opouštějí usmířeni pohádkový zámek.
Obrázková scenérie tropických krajin, synchronizované scény tanců javajských tanečníků a tanečnic, odjezd zaoceánského parníku v celém tom ruchu sirén, hlučících davů a noční hon na tygra, jsou přímo skvělé. Filmu by však neškodilo jistě dějové zhybnění, protože některé scény jsou málo rušné. Greta Garbo je stejně roztomilá jako jindy, kliďasa muže hraje s velikou rezervovaností Lewis Stone a krasavce - prince Nils Asther.
Zvuk. film
Nový skvělý zvukový velkofilm podivuhodné krásy o probouzené vášni. Luxusní parník - exotické prostředí - prales - zápas s tygrem.
Gréta Garbo, Nils Asther, Levis Stone.
Pole Zdroj Datum Poznámka Spolehlivost dat [%]
Popis čísla (CZ)
Popis čísla (CZ)