Symfonie hor. (Posvátné tři studně.); Symfonie hor / hl. drei Brunnen, Die

Název (CZ)
Symfonie hor. (Posvátné tři studně.)
Symfonie hor
Název (DE)
hl. drei Brunnen, Die
Popis čísla (CZ)
Sedmidílné filmové drama >>Symfonie hor<<, vytvořené režisérem Bonnardem a v hlavních rolích s L. Trenkerem a Betty Birdovou, patří s hlediska filmové techniky k nejlepším filmům. Jsou tu nejen překrásné scenerie švýcarských Alp, jež jsou dějištěm filmu, vzrušující horolezecké scény, avšak jsou tu zachyceny také pohádkovité krásy Dämenovských jeskyň. Malé švýcarské městečko v horách, ukolébané jednotvárností života v klidný spánek, promění se k nepoznání příchodem Ing. Christomana, ředitele švýcarské společnosti pro stavbu horských drah, jenž v podzemí hor odkryl bohatá vodní zřídla, které prolomeních skalních stěn hodlá svésti do ohromné vodní přehrady a využíti jejich síly k elektrisaci okolí. V tichém městečku zavládne čilý ruch a změní se zcela jeho tvářnost. Christomanus ubytuje se v hostinci svého přítele, jenž sestoupí do jeskyň, aby prohlédl poslední práce před prolomením podminovaných skalních stěn. Než sám však tu zahyne a Christomanus zázračným způsobem po hrozných útrapách šťastně vyvázne. Napínavý děj není tu však věcí nejhlavnější. Co tento film staví v popředí filmové produkce, je jeho technické zpracování. Sama stavba údolní přehrady, celý tento zázrak techniky, je tu zachycen v celé své monumentalitě. Je z nejlepších filmových scén, jaké kdy byly natočeny. Detaily strojů, setrvačníky, pohyby a spleť vozíků, drapáků, celé to ohromné mraveniště lidské práce a techniky, násobené prokopírováním obrazů, vytváří fotogenické obrazy silné emotivnosti.
Velkolepé drama z říše věčného sněhu a ledu. - Nádherné podzemní krásy Demänovských jeskyň po prvé účinně zfilmovány. V hlav. úlohách: Luis Trenker a Betty Birdová.
Popis čísla (DE)
Großartiges Drama aus den Regionen des ewigen Eises und Schnees. Die gefilmten Grotten von Demänov. In der Hauptrolle Louis Trenker.
Žánr
Pole Zdroj Datum Poznámka Spolehlivost dat [%]
Popis čísla (CZ) Sedmidílné filmové drama &gt;&gt;Symfonie hor&lt;&lt;, vytvořené režisérem Bonnardem a v hlavních rolích s L. Trenkerem a Betty Birdovou, patří s hlediska filmové techniky k nejlepším filmům. Jsou tu nejen překrásné scenerie švýcarských Alp, jež jsou dějištěm filmu, vzrušující horolezecké scény, avšak jsou tu zachyceny také pohádkovité krásy Dämenovských jeskyň. Malé švýcarské městečko v horách, ukolébané jednotvárností života v klidný spánek, promění se k nepoznání příchodem Ing. Christomana, ředitele švýcarské společnosti pro stavbu horských drah, jenž v podzemí hor odkryl bohatá vodní zřídla, které prolomeních skalních stěn hodlá svésti do ohromné vodní přehrady a využíti jejich síly k elektrisaci okolí. V tichém městečku zavládne čilý ruch a změní se zcela jeho tvářnost. Christomanus ubytuje se v hostinci svého přítele, jenž sestoupí do jeskyň, aby prohlédl poslední práce před prolomením podminovaných skalních stěn. Než sám však tu zahyne a Christomanus zázračným způsobem po hrozných útrapách šťastně vyvázne. Napínavý děj není tu však věcí nejhlavnější. Co tento film staví v popředí filmové produkce, je jeho technické zpracování. Sama stavba údolní přehrady, celý tento zázrak techniky, je tu zachycen v celé své monumentalitě. Je z nejlepších filmových scén, jaké kdy byly natočeny. Detaily strojů, setrvačníky, pohyby a spleť vozíků, drapáků, celé to ohromné mraveniště lidské práce a techniky, násobené prokopírováním obrazů, vytváří fotogenické obrazy silné emotivnosti.: Moravské slovo 1930-05-16 115 100
Popis čísla (CZ) Velkolepé drama z říše věčného sněhu a ledu. - Nádherné podzemní krásy Demänovských jeskyň po prvé účinně zfilmovány. V hlav. úlohách: Luis Trenker a Betty Birdová.: Lidové noviny 1930-05-13 241 100
Popis čísla (DE) Volksfreund 1930-10-25 276 100
Název (CZ) Symfonie hor. (Posvátné tři studně.): Lidové noviny 1930-05-13 241 100
Název (CZ) Symfonie hor: Moravské slovo 1930-05-16 115 100
Název (DE) Volksfreund 1930-10-25 276 100