Vlast

Název (CZ)
Vlast
Popis čísla (CZ)
Zfilmovaná tragedie od Viktora Sardoua. Nejkrásnější historický obraz sezony.
Tragedie ujařmeného národa. Francouzský snímek historický, zfilmovaný známý román "Vlast" od Viktoriena Sardou, kteréžto dílo dokazuje dramatickou sílu a plnokrevnost autorovu.
V hlavní úloze účinkuje Henry Kraus, proslavený herec továrny Pathé-Fréres v Paříži, známý českému obecenstvu svými vynikajícími výkony z "Bídníků" a "Germinale". - Obsah hry je známý. Filip II. Španělský přikazuje vévodovi z Alby, aby udusil nizozemské povstání, vedené hrabětem z Rysooru a princem Oranským. Nařizuje sejmouti nizozemské vlajky a nahraditi je španělskými. Vypovídá pak prince Oranského a zaplavuje Flandry potoky krve. Hrabě Rysoor stýká se však stále s princem Oranským, nedbaje nebezpečí života, a organisují spolu vzpouru proti španělským uchvatitelům. Manželka Rysoorova, Dolores, miluje však gardového setníka Karloo van der Not a odhodlává se zraditi nepohodlného manžela a s ním i - vlast. Vyžádá si slyšení u védovy z Alby a prozradí mu plán spiklenců. Princ z Oranie je ukryt v lesích [...] Bruselu asi s deseti tisíci ozbrojených povstalců a čeká, až vztýčením nizozemské vlajky na věži chrámové dá mu hrabě Rysoor znamení, aby vtrhl do města. Jsouc tázána na jména vůdců spiknutí, jmenuje pouze svého manžela, avšak v mučírně dozná i jména ostatních. Všichni jsou zatčeni, mučeni a popraveni na hranici. Karloo van der Not, horlivý vlastenec, vida, co jeho milenka způsobila, zavraždí ji dýkou před planoucími hranicemi, proráží kordon stráží a v zoufalství sám se vrhá v moře plamenů. - Zoufalý boj utlačeného a zdeptaného národa, hrůzy náhlých soudů a inkvisic španělských, tragedie lásky hraběnky Rysoorové, rozvrácené rodiny a surový duch despotických utlačovatelů defilují před zrakem užaslého a chvějícího se diváka. Film jest ve všech směrech výrobkem dokonalým a dokazuje, jak pokročila francouzská kinematografie i na tomto poli za posledních pět let. Fotograficky bezvadný, herecky mohutný, v krojích a architektuře interierů i budov dobově přesný a bohatý, dějem vzrušující, slovem typický historický film francouzský se všemi přednostmi. Tento film ve svém ději tak podobný k boji českého národa za samostatnost, je pro české obecenstvo tím pozoruhodnější. Hrdinné činy utlačovaných probouzejí v divákovi city sympathie a lásky k vlasti. Měl by tudíž tento obraz býti předmětem výpravy všech velkých i malých, kteří svou lásku k vlasti chtějí posíliti.
Viktorien Sardou. Poslavené dílo francouzského romanopisce prochází právě filmovou scénou. Skvělá, historicky věrná výprava této tragedie ujařmeného národa uchvátí svým kouzlem každého diváka.
Součást programů:
Kino Dny promítání Číslo
Republika 07.05.1920 - 13.05.1920 Vlast