Letecká eskadra

Název (CZ)
Letecká eskadra
Popis čísla (CZ)
Zvukový film, vytvořený se svolením admirality amerického letectva o 11 dílech.
Ramon Novarro, Anita Pageová.
Největší letecký zvukový film světa, vytvořený se svolením admirality amer. letectva. V hlavních úlohách nové hvězdy leteckého nebe Ramon Novarro a Anita Page. Produkce M. G. M.
Třebaže zvukový film je teprve v začátcích své vývojové dráhy, jeho výsledky jsou už dnes takové, že není důvodů dívat se skepticky na další jeho vývoj. Letecká eskadra byla zfilmována za podpory admirality Spojených států amerických a režisér George Hill využil tu každé příležitosti, aby v celé kráse a mohutnosti zachytil vítězství hydroplánu nad vzduchem od těžké školy výcviku až k imposantní přehlídce a manévrování ve vzduchu všech možných typů letadel. Se stanoviska filmového je mistrným činem zápas ohromného avionu s větrnou bouří a jeho strašný pád. Ohlušující řev vrtulí, svištění větru, podmalování hudbou stupňuje tento nerovný zápas v mocný, strhující dojem. Dramatická zápletka, zápas dvou kamarádů z vojenské akademie, později leteckých důstojníků, které hrají snivý, srdce žen tak okouzlující Ramon Novarro taškářský, vždy usměvavý a elánem mládí přehřátý Ralf Graves o srdce krásné Aňuty, kterou roztomile hrála Anita Pageová, je režii jen prostředkem, aby mohla předvésti ukázky letectví ve všech jeho formách. Zápas trosečníků na křídlech hydroplánu s rozbouřeným mořem, nové a nové jich bezvýsledné hledání stupňuje mocně napjetí a vyvrcholuje závěr filmu. Synchronisovaná hudba stupňuje a zesiluje jeho účinnost. Hraje se v kinu Dopz.
Žánr
Pole Zdroj Datum Poznámka Spolehlivost dat [%]
Žánr Moravské slovo 1930-04-11 87 100
Popis čísla (CZ) Zvukový film, vytvořený se svolením admirality amerického letectva o 11 dílech. Ramon Novarro, Anita Pageová.: Rovnost 1930-04-11 86 100
Popis čísla (CZ)