Svatý Václav / heilige Wenzel, Der

Title (CZ)
Svatý Václav
Title (DE)
heilige Wenzel, Der
Number Description (CZ)
Filmová epopej Svatý Václav.
V Brně běží nový český film, >>Svatý Václav<<, určený a pořízený pro svatováclavské millenium. Bylo by zbytečné si zastírati, že tento film, pořízený s tak velikým finančním nákladem (přes 4 mil. Kč) a k jehož realisaci byli přizváni přední naši filmoví odborníci, ve svém úhrnném dojmu neuspokojil. Není sporu, že pasivní, v jádru nedramatická postava českého knížete Václava je těžkým problémem jak dramatickým, tak i filmovým, a tento úkol byl tu ještě velmi ztížen tendencí, která byla podmínkou při této realisaci. Co nejvíce vadí, je divadelní herectví, pathos tam, kde mělo jíti o čisté výrazové prostředky filmové. Nechávám stranou také otázku, pokud film odpovídá historické skutečnosti a pokud je jen legendou. Ale byl-li na př. vypuštěn detail lisování obětního vína, mohlo z těchže důvodů dobře odpadnouti pečení obětních chlebů, které jistě nepřipadalo ani filmu samému, ani osobě knížete Václava. Ze stanoviska filmového nebylo dosti vytěženo z bitvy s Germány, kde mnoho mohly pomoci zajímavé detaily, fotografické snímky. Je také otázka, bylo-li třeba komplikovat zavraždění svatého Václava v poslední příčině motivem erotickým.
Film nemá vnitřní dramatické gradace, děj pohybuje se stále v jedné rovině a vrcholné dramatické okamžiky, zjevení se anděla Radoslavovi v souboji s Václavem a závěrečná apotheosa svatosti knížete nemají mocné, strhující přesvědčivosti. Také episodní vložka se slepým starcem, s živými obrazy o Svatoplukovi a jeho 3 synech byla zbytečná.
Po technické stránce je film vypraven s velikou pozorností a pečlivostí. S odbornou znalostí konstruovány starobylé stavby, pečlivě dodržovány kroje a reprodukován způsob a zvyky života předků. Jasná fotografie, řada dobrých detailů, měnění zorného úhlu, snímky s podhledu a nadhledu, imposantní stavba Boleslavova sídla, hodokvas ukazují na vyspělost českého filmového umění.
Film režíroval Dr. Jan Kolár, hudbu složil Oskar Nedbal a Jaroslav Křička. Svatého Václava hraje Zdeněk Štěpánek. Je výrobkem Elekta-Journalu.
Field Source Date Note Confidence level [%]
Film Moravské slovo 1930-04-16 91 100
Genre Moravské slovo 1930-04-16 91 100
Number Description (CZ) Moravské slovo 1930-04-16 91 100