Paklíč / Dietrich, Der

Název (CZ)
Paklíč
Název (DE)
Dietrich, Der
Popis čísla (CZ)
V těchto dnech byla uvedena na plátna našich premiérových kin premiéra detektivní filmové komedie z produkce společnosti Nationalfilmu "Paklíč" v režii Miroslava Cikána.
Eduard Fiker, jehož námětu bylo k filmu použito, je v české literatuře dostatečně znám hodnotnými detektivními romány. Jeho námět k "Paklíči" je tentokrát zaměřen na postavu autora detektivek samotného a volí komický příběh spisovatele detektivek, jenž zvláštní shodou okolností prožije bezděky celý detektivní román. Nepřihlédneme-li k té skutečnosti, že scénář místy klade velké požadavky na diváka, aby si sám vykonstruoval některé dějové závislosti, pak můžeme směle tvrdit, že Fikerův námět poskytl velmi dobrou látku k vytvoření dobré filmové detektivky, lépe řečeno detektivní komedie.
Oldřich Nový, který zahrál titulní roli filmu - spisovatele detektivních románů Gabriela Anděla - podal doposud v každém svém filmu důkaz, že patří mezi naše nejlepší a nejspolehlivější filmové herce. Jeho filmová hra je vždy vyrovnaná, plná jistoty, dokonale přirozená a k tomu všemu ještě značně přispívá osobitý humor Oldřicha Nového. Nejpříjemnějším překvapením filmu byl zjev a výkon Jiřiny Steimarové, která v úloze spolutvořící manželky spisovatelovy spojila přirozený ženský půvab s výbornou hrou jasnou dikcí a naprostou nevyumělkovaností. Divím se jen, že této nadané herečky, která se ukázala být pravou filmovou umělkyní, nebylo v českých filmech náležitě využito. I druhá ženská role, zastoupena Vlastou Hrubou, byla velmi dobrá. Ferenc Futurista v úloze podvodného Čechoameričana Fordsona byl tentokrát režisérem k nepoznání umírněn a řekněme přímo, že to bylo jen k jeho dobru. Jaroslav Marvan zahrál svého falešného policejního komisaře Čepelku s obvyklou hereckou rutinou. Miroslav Homola nevybočuje ze svého standardního výkonu. I ostatní menší role byly většinou dobře obsazeny, za zmínku stojí zvláště Erman Fiala a Antonín Holzinger.
Režie Miroslava Cikána byla dobrá, i když nepřinesla filmovým vyjádřením nic nového, ba místy připomínala matně scény z německých filmových veseloher blahé paměti.
Poznámka
Text dále pokračuje, ale není to vyfoceno.
Pole Zdroj Datum Poznámka Spolehlivost dat [%]
Žánr Moravské noviny 1945-01-06 5 100
Poznámka Moravské noviny 1945-01-06 5 100
Popis čísla (CZ) Moravské noviny 1945-01-06 5 100
Název (DE) Tagesbote aus Mähren und Schlesien 1944-12-22 337 100
Název (CZ) Moravské noviny 1945-01-06 5 100